Kerst Inn, 18 december

Ho-ho-ho! Omcirkel 18 december in de agenda, want dan moet je toch echt op Nieuw Rotsoord zijn. Vanaf 13.00 uur kun je daar al lekker in de kerststemming komen tijdens de Kerst Inn. En het belooft een heel bijzondere Kerst Inn te worden, want een valkenier komt langs om te laten zien hoe mooi én belangrijk roofvogels zijn. Ooit oog in oog gestaan met een woestijnbuizerd? Of een gier voorbij zien wandelen, op zoek naar voedsel? Of een oehoe vlak over je hoofd horen vliegen (spoiler: nee, want dat doet hij geruisloos!). Valkenier Sjobbe Voet geeft zijn dieren alle vrijheid om hun natuurlijke gedrag te tonen. De roofvogeldemonstratie begint om 13.30 uur.
Uiteraard is een Kerst Inn zonder muziek geen Kerst Inn. Blaasorkest Tegenwind wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot Kerstwind en speelt vanaf 14.30 uur tal van kerstklassiekers. Je hoeft alleen maar lekker te luisteren met een glühweintje of kop warme chocolademelk. En meezingen mag natuurlijk altijd.

 

Helaas is er wat commotie rondom de demonstratie met roofvogels. De Partij voor de Dieren heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders omdat er sprake zou zijn van dierenleed. Nieuw Rotsoord draagt  de dieren een warm hart toe  en we zijn ervan overtuigd dat we met het evenement geen dierenleed veroorzaken, maar dat het een educatieve functie heeft die bij jong en oud kan bijdragen aan het vergroten van de liefde voor de natuur. Van een ‘circusact’, zoals sommigen suggereren, is geen sprake. De vogels vertonen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag en hebben geen kunstjes geleerd. De betrokken valkenier huisvest zijn dieren in ruime, speciaal voor roofvogels ingerichte verblijven; de dieren zijn ook niet uit het wild afkomstig en verkeren, zo hebben wij tijdens een bezoek aan de valkenier kunnen constateren, in topconditie. Om stress bij de andere dieren op de kinderboerderij en vogelopvang tegen te gaan, zitten de dieren zoveel mogelijk binnen en zijn de volières afgedekt. Overigens vliegen er gedurende het jaar regelmatig wilde roofvogels over.

Wij hopen van harte u op de Kerst Inn te mogen ontmoeten. Tot zondag!