Insecten & Vogels

 Zebravinken

In de volière hebben we een groep zebravinken. Deze van oorsprong uit Australië stammende vogeltjes behoren tot de populairste kooivogeltjes en doen het bij ons zelfs in de winter goed. Ze zijn, zoals dat heet, winterhard. Dit geldt ook voor alle andere vogels die wij op Nieuw Rotsoord houden. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet zo moeilijk te zien. Mannetjes hebben een gekleurde wang.

zebravinken

Kanaries

Kanaries zijn ongetwijfeld de bekendste kooivogels. Oorspronkelijk komt de kanarie van de Canarische Eilanden, maar de wilde kanarie heeft lang niet zo’n mooi geel of rood verenkleed als de meeste kooikanaries. Er zijn in de loop der jaren tal van rassen gekweekt. Sommige rassen zijn gekweekt om hun zang (zangkanaries), andere om hun kleuren (kleurkanaries) en weer andere om hun vorm (postuurkanaries). Op Nieuw Rotsoord vind je twee van de drie soorten. De zangkanaries laten zich horen, de kleurkanaries vallen op door hun mooie kleuren.
kanarie, liggende foto

Parkieten

Parkieten zijn de grootste schreeuwlelijkerds onder onze vogels. Hun gekwetter is al op grote afstand te horen. Er zijn veel soorten parkieten. Op Nieuw Rotsoord leeft de meest bekende: de grasparkiet. Deze soort komt oorspronkelijk uit Australië. Bij grasparkieten is het verschil tussen mannetje en vrouwtjes gemakkelijk te zien: mannetjes hebben een blauwe neusdop, vrouwtjes een roze.
parkieten liggende foto parkiet staande foto

Oranje Wevertje

Een wat onalledaags vogeltje is het wevertje. Op Nieuw Rotsoord hebben we een koppeltje oranje wevers. Het mannetje heeft een oranjerood verenkleed, het vrouwtje is onopvallend bruin. In de winter verliest het mannetjes echter wel zijn pronkgewaad en krijgt het ook een bruin verenpakje aangemeten. Wevers danken hun naam aan hun bouwkunst. De nesten zijn kunstig uit gras en riet geweven bollen, waarvan de ingang aan de onderzijde is. Op deze manier slaagt deze vogel erin nestrovers zoals slangen buiten de deur te houden.

Oranje wever lig