Historie

 

Welkom op Nieuw Rotsoord. Sinds de opening op 28 augustus 2004 is deze groene oase in Utrecht-Zuid een trefpunt voor jong en oud. Kinderen kunnen er heerlijk ravotten, ouderen kunnen relaxed een kopje koffie of thee drinken op het terras of in het theehuis. Ook in de picknickweide is het onder de fruitbomen goed toeven, evenals in de schitterende heemtuin.

Nieuw Rotsoord is voortgekomen uit een bewonersinitiatief. De huidige kinderboerderij is verrezen op de locatie waar vroeger een andere, meer bescheiden dierenweide was. Die moest echter wijken voor de bouw van stadsvilla’s. Althans, dat was het plan van de gemeente. Buurtbewoners wilden juist de inmiddels vervallen dierenweide nieuw leven inblazen en riepen hiervoor een stichting in het leven. Met steun van enkele politieke partijen kreeg de stichting drie jaar de tijd om de kinderboerderij tot een succes te maken. Dat gebeurde onder het credo: ,,Nieuw Rotsoord, de groene oase van Tolsteeg/Hoograven. Een ontmoetingsplek voor jong en oud, voor autochtoon en allochtoon.’’Het succes van Nieuw Rotsoord is te danken aan de inzet van meer dan vijftig vrijwilligers en vier betaalde krachten: de beheerster, ondersteund door twee medewerkers en de chef de cuisine van het theehuis. Alle betaalde krachten zijn parttimers (in totaal 2,3 FTE) en werken naast hun betaalde uren ook menig uur vrijwillig mee.

Nieuw Rotsoord is zo goed van start gegaan, dat het al in het jaar van oprichting de tweede prijs voor beste vrijwilligersorganisatie van Utrecht kreeg. Later volgden nog diverse andere prijzen, zoals de Utrechtse Vrijwilligersprijs in 2010. De jury roemde onder meer de veelzijdigheid van Nieuw Rotsoord. ‘Een indrukwekkend aanbod van activiteiten, waardoor iedereen in de buurt zich betrokken voelt. In 2014 is Nieuw Rotsoord door Groen Dichterbij uitgeroepen tot Icoonproject van de provincie Utrecht. Groen Dichterbij is een initiatief van het Oranjefonds, het IVN, Buurtlink.nl en SME Advies. Deze vier organisaties vinden het belangrijk er meer groen komt in woonwijken en de sociale cohesie wordt vergroot.

Op Nieuw Rotsoord hangt alles met elkaar samen. Ontspanning en inspanning, recreatie en educatie. Je kunt er in het gras, onder de bomen liggen, thee drinken op het terras, maar ook op het klimrek klauteren of je verbazen over de vele soorten kippen of de konijnen en schapen knuffelen. Wie graag tuiniert of klust, is van harte welkom om als vrijwilliger bij ons aan de slag te gaan.

Het geld dat wordt verdiend met het theehuis, (kinder)feestjes, de verhuur van bakfietsen en de verkoop van de eigen producten, is nodig voor de verzorging van de dieren. Daar wil de gemeente Utrecht namelijk geen subsidie voor geven. De gemeente draagt wel bij in de loonkosten van de betaalde krachten en subsidieert diverse activiteiten, zoals de jaarlijkse Kerst Inn en het Midzomernachtfestijn.