Thematuin

Bij de indeling van de thematuin zijn we uitgegaan van vier vakken met ieder zijn eigen thema.
1) Een vak met planten om wol te verven. Van de geverfde wol maken we kussens die we verkopen in onze boerderijwinkel.

2) Een vak met eetbare bloemen. Het is voor veel mensen een verrassing dat bloemen ook heerlijk kunnen zijn in salades. Onze eetbare bloemen gebruiken wij voor onze High tea en bij borrelhapjes. Ook zijn ze altijd een succes bij de diverse rondleidingen die we verzorgen.

3) Een vak met planten die gebruikt worden door onze bijen en de vlinders. Op nieuw Rotsoord proberen we zoveel mogelijk met onze beplanting rekening te houden met de behoeften van deze onmisbare dieren. Deze planten zijn verweven in onze borders met de rest van de beplanting. Onze nectarplantenvak in de thematuin is een verzameling van deze planten.

4) En tenslotte een vak met planten waar je thee van kunt maken. In deze tuin vind je de welbekende maar ook onbekende soorten muntplanten. Voor veel mensen is het een verrassing dat je ook heerlijke en gezonde thee kunt maken van de eveneens aanwezige bramenblad, frambozenblad, tijm en geranium. Vijvertuin
Stadskinderen weten vaak niet meer waar ons voedsel vandaan komt. Ze realiseren zich lang niet altijd dat melk uit een koe of geit komt en dat aardappels aan de wortels groeien van een plant. Nieuw Rotsoord denkt dat kennis over de natuur belangrijk is om als mens de juiste keuzes te kunnen maken over wat je eet en hoe je omgaat met het milieu. Milieu en natuur zijn wat ons betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden en we doen ons best dat duidelijk te maken aan zoveel mogelijk stadskinderen.
We zijn heel trots op onze vijvertuin, waarin we water opvangen dat in de waterspeeltuin wordt opgepompt en ook regenwater dat op het dak van de stallen valt. Al dit water leiden we met ”stam”goten naar de vijvertuin. Daar staan de waterplanten die er met elkaar voor zorgen dat het water gezuiverd wordt en zonder enig gevaar voor verontreiniging in de bodem kan worden opgenomen.