Konijnenrassen
Vlaamse Reus Dit is de zware jongen onder de konijnen. En de naam zegt het al: dit zwaarste konijnenras stamt oorspronkelijk uit Vlaanderen (België), waar de dieren werden gefokt voor het vlees. Onze giganten zijn twee broers, die geboren zijn in april 2016. .
Franse Hangoor De Franse Hangoor is een oud vleesras. Onze hangoren zijn zussen, die in juli 2016 het levenslicht zagen.
Nederlandse hangoordwerg Dit is een Nederlands konijnenras en deze konijnen wegen gemiddeld 1,5 kg. Het zijn buitengewoon vriendelijke dieren. Merkwaardig genoeg is ons hangoordwerg Pierre, niet dol op het gezelschap van andere konijnen. Daarom woont hij met de cavia’s in een van de hokken in de stal. Pierre is in 2007 geboren.
Kippenrassen
We hebben verschillende soorten kippen:
Zijdehoen Het zijdehoen is een echt juffertje, een chique dame. Deze soort in waarschijnlijk ontstaan in China en rond 1827 in Europa geïmporteerd. Vanwege hun uiterlijk werden ze toen zelfs verkocht als een kruising tussen een kip en een konijn! Dat is niet zo verwonderlijk, want hun veren lijken heel erg veel op een knuffelzachte vacht. Onze zijdehoenders zijn wit, zwart en bruin en vertoeven in een van de volières bij de duiven.
Brahma Een stoere naam voor een stoere kip. De brahma is een van de grootste kippenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit India. De haan kan wel 5 kilo wegen en een hen tot 4 kilo. De brahma is dankzij de donzige bevedering perfect beschermd tegen koude. Daarnaast heeft hij ook veren rond de poten en de kop, waardoor hij het minder snel koud krijgt.
Legkip Dit is over het algemeen het bekendste kippenras en wordt vaak de ”gewone” kip genoemd. In de industrie zijn de kippen gefokt op het leggen van zoveel mogelijk eieren. Bij ons leiden ze een heerlijk leven in de buitenlucht en worden ze niet afgerekend op hun productie.
Kraaikoppen Je zult maar kraaikop heten! Nou, dit oud-Hollands kippenras dankt zijn naam aan zijn kop, die wel heel erg aan die van een kraai doet denken. Opvallend is dat er geen kamaanzet op de kop zit. Kraaikoppen staan hoog op hun poten en de voeten zijn bevederd om ze extra te beschermen tegen guur weer.
Sabelpootkriel Kriel betekent klein. De sabelpootkriel is dus een kleine variant van de sabelpoot. De sabelpoot is een Nederlands kippenras en komt al voor op schilderijen uit de 16de eeuw. Ze hebben lange vleugels, die ze schuin naar beneden dragen en die op lange, stijve veren aan de poten russen. Die stijve veren heten gierhakken en doen denken aan een sabel. Vandaar de naam.
Noord-Hollands hoen Het Noord-Hollands hoen wordt ook wel Noord-Hollandse blauwe genoemd. Het is een ras dat zowel voor de eieren als het vlees wordt gehouden.
Barnevelders De Barnevelder is voor velen de kip der kippen. Dit ras was buitengewoon populair bij boeren omdat ze niet alleen veel, maar ook mooie eieren leggen.
Wyandotte Dit kippenras is in Amerika gefokt en heeft inmiddels de wereld veroverd. Dat is niet verwonderlijk, want wyandottes zijn prima legkippen en zijn er in vele kleuren en kleurslagen. Dat maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor de hobbyist. Bovendien zijn wyandottes aanhankelijk en gezellig. Ooit een kip op schoot gehad? Dan was dat ongetwijfeld een wyandotte.