De villa als hart van Nieuw Rotsoord

 

Nieuw Rotsoord is gevestigd op het terrein van de voormalige wasserij Staatsen, één van de vroegere industriële activiteiten langs de Vaartsche Rijn. Sinds de oprichting wordt gebruikgemaakt van houten barakken, die ooit tijdelijk zijn neergezet en ondertussen dringend aan vervanging toe zijn. Zij zijn slecht geïsoleerd, een fundering ontbreekt en het dak is in slechte staat. De ruimten zijn te klein en te donker, de installaties zijn gedateerd en de faciliteiten zijn onvoldoende.
Daarom is de stichting in gesprek gegaan met de gemeente Utrecht over vernieuwing van de huisvesting. Ook is de stichting gaan praten met de eigenaar van de villa Staatsen. Deze voormalige directeurswoning was in de jaren 90 van de vorige eeuw van het terrein afgesplitst en verkocht aan het gemeentelijk woningbedrijf (tegenwoordig Woonin). Het was de droom van Nieuw Rotsoord om de villa opnieuw bij het terrein van de voormalige wasserij te betrekken.

Na ruim acht jaar van overleggen, onderzoeken en onderhandelen werd het pand op 21 december 2023 officieel aan Nieuw Rotsoord overgedragen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de vernieuwing van de huisvesting van kinderboerderij Nieuw Rotsoord.
De monumentale villa wordt de komende tijd grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Het pand is een monument, dus er moet zorgvuldig gewerkt worden. De authentieke kenmerken, zoals de mooie vloeren en de kamers en-suite, blijven zoveel mogelijk intact. Als de
financiën het toelaten komt er een sfeervolle uitbouw bij.
De benedenverdieping wordt voor iedereen toegankelijk met een theehuis, activiteitenruimten, een moderne keuken en toiletten. Boven komen personeelsruimten en twee kamers voor activiteiten uit de wijk, met mooi uitzicht op de Pastoefabriek en de watertoren.
Nadat de villa is opgeknapt, worden de bestaande barakken verwijderd. Het vrijkomende terrein wordt heringericht en verfraaid als groen park en speelgebied, met een nieuwe voetgangersverbinding tussen de Briljantlaan en het Rotsoord.
Dit alles doet Nieuw Rotsoord in zelfbeheer, met medewerkers en vrijwilligers en in goed overleg met buren en de gemeente. Utrechters die interesse hebben om een bijdrage te leveren aan dit mooie project, zijn van harte welkom! Kijk voor meer informatie onder ‘werk in uitvoering’.