Geiten & Schapen

Geiten

Melkgeiten Op dit moment hebben we 3 geiten op Nieuw Rotsoord. Flora, de volwassen melkgeit, met haar 2 lammeren. Flora is 31 april 2013 geboren op een kinderboerderij in Houten en kwam 28 augustus 2013 naar Nieuw Rotsoord. Eind 2015 hebben we haar laten dekken door een bonte bok en op 5 april 2016 heeft ze 2 lammeren gekregen, een geitje Nova (nieuw) en een bokje, Rocky (rots). 

Schapen

Het dwergschaap op Nieuw Rotsoord is ouessantje. Deze moeilijke naam danken ze aan de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ouessant is namelijk een eilandje voor de kust van Bretagne (Frankrijk). Daar werd dit schapenras voor het eerst gefokt. Ouessantjes zijn de kleinste Europese schaapjes. Ons oussantje heet Aagje, een naam die ze te danken heeft aan haar nieuwsgierigheid. Aagje is inmiddels op hoge leeftijd.

 

Zwartblesschapen

Sinds 2015 lopen er ook twee zwartblesschapen in de weide. De zwartbles is een schapenras dat waarschijnlijk afstamt van het Schoonebeker heideschaap, dat vroeger (en ook nu nog wel) gehouden werd in vooral Drenthe en Friesland. In 1975 waren er niet meer dan zo’n 500 zwartblessen, waarvan vele niet erg raszuiver. Sindsdien is er veel veranderd.
Onze twee Zwartblesschapen zijn op 5 maart 2015 geboren op een kinderboerderij in Gouda en 27 mei 2015 naar Nieuw Rotsoord gekomen. Zwartblesschapen danken hun naam aan de zwarte-bruine wol en de witte streep op de neus, dat noem je een bles. Een van de twee heeft een heel mooie streep, geheel volgens het boekje. De andere heeft een onderbroken streep, wat eigenlijk voor dit ras niet mag. Maar wij vinden het een heel leuk schaap en vinden het niet erg dat ze niet aan alle raskenmerken voldoet.