Geiten & Schapen

Geiten

Melkgeiten Op dit moment hebben we 3 geiten op Nieuw Rotsoord. Flora, de volwassen melkgeit, met haar 2 lammeren. Flora is 31 april 2013 geboren op een kinderboerderij in Houten en kwam 28 augustus 2013 naar Nieuw Rotsoord. Eind 2015 hebben we haar laten dekken door een bonte bok en op 5 april 2016 heeft ze 2 lammeren gekregen, een geitje Nova (nieuw) en een bokje, Rocky (rots). Helaas kunnen we niet alle lammeren meer aanhouden en zullen we voor een van de lammeren een ander thuis moeten zoeken.

 

Schapen

De dwergschapen die op Nieuw Rotsoord zijn Ouessantjes. Deze moeilijke naam danken ze aan de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ouessant is namelijk een eilandje voor de kust van Bretagne (Frankrijk). Daar werd dit schapenras voor het eerst gefokt. Ouessantjes zijn de kleinste Europese schaapjes. Op 29 maart 2004 beviel één van deze schapen van een lammetje, Veerle. Veerle heeft toen ze twee jaar was zelf ook een lammetje gekregen. Omdat dit lammetje heel erg nieuwsgierig was, hebben we haar Aagje genoemd (nieuwsgierig Aagje). Inmiddels zijn Veerle en Aagje al op leeftijd.

 

Gotland-pelsschaap/Texelaar

Sinds 2 maart 2004 hadden we al een lammetje van een Gotland-pelsschaap/Texelaar (Roosje). Het Gotland-pelsschaap is afkomstig van het Zweedse eiland Gotland. Het Gotland-pelsschaap is een grotere, slanke schapensoort. Roosje was er één van een drieling. De moeder had na een uierontsteking te weinig melk. Roosje bleef daardoor erg achter in de groei. Zij heeft de fles gekregen totdat ze zelfstandig kon eten.
Roosje is niet raszuiver, dat betekent dat haar vader en moeder schapen van verschillende rassen waren. Haar moeder was dus een Gotland-pelsschaap en haar vader was een Texelaar. Texelaars komen van ons eiland Texel en zijn stevig gebouwde schapen. Aan Roosje kun je dat zien aan haar bouw, zij lijkt niet op haar slank gebouwde moeder.
Inmiddels is Roosje Roos geworden en ook zij heeft een keer gelammerd, dat was Eefje. Helaas is Eefje toen zij 6 jaar was doodgegaan. Roosje is te oud om nog een keer te lammeren, daarom hebben we in 2015 twee Zwartbles lammeren gekocht.

Zwartblesschapen.

De Zwartbles is een schapenras dat waarschijnlijk afstamt van het Schoonebeker heideschaap, dat vroeger (en ook nu nog wel) gehouden werd in vooral Drenthe en Friesland. In 1975 waren er niet meer dan zo’n 500 zwartblessen, waarvan vele niet erg raszuiver. Sindsdien is er veel veranderd.
Onze twee Zwartblesschapen zijn op 5 maart 2015 geboren op een kinderboerderij in Gouda en 27 mei 2015 naar Nieuw Rotsoord gekomen. Zwartblesschapen danken hun naam aan de zwarte-bruine wol en de witte streep op de neus, dat noem je een bles. Een van de twee heeft een heel mooie streep, geheel volgens het boekje. De andere heeft een onderbroken streep, wat eigenlijk voor dit ras niet mag. Maar wij vinden het een heel leuk schaap en vinden het niet erg dat ze niet aan alle raskenmerken voldoet.